La primera experiència va ser fa 6 anys, quan feia poc que havia tingut la meva tercera filla. Jo tenia molt mal de cap i no podia ni treballar, em sentia molt cansada i em quedava sense aire quan caminava, em costava de parlar. Però, és clar, tenia tres fills de menys de 3 anys i tothom ho atribuïa a això. Havia de dur el meu fill a fer una analítica i llavors en vaig demanar també una per a mi. I la sorpresa va ser que estava a poc més de 4 d’hemoglobina. No m’arribava l’oxigen enlloc.
Em van ingressar i em van posar 3 bosses de sang
Em van ingressar i em van posar de cop 3 bosses de sang, ‘3 bistecs’, que en deien. I va ser un canvi bestial. Els metges em van dir que tenia una anèmia molt bèstia; no m’arribava la sang al cervell. Sempre penso que, si ningú no m’hagués posat sang, hauria arribat un dia que ja no m’hauria llevat.
De fet, quan vaig haver de tornar a l’hospital per fer les visites de seguiment, em paraven i em preguntaven si era la noia dels 4. «Ets la primera persona que conec viva amb 4 i poc d’hemoglobina», em van dir un dia. El metge em va dir que tenia un nivell d’hemoglobina incompatible amb la vida, i em va preguntar on tenia l’hemorràgia, però jo no sagnava per enlloc, aparentment. El fet és que havia arribat a tenir l’hemoglobina a 4 molt progressivament, sense adonar-me’n. Va ser quan em van posar la sang que em vaig adonar que abans estava molt blanca.
La segona vegada, va ser per un avortament
Jo ja tenia tendència a l’anèmia. Em van fer moltes proves per descartar patologies, però no van trobar-ne la causa.
La segona vegada que em van haver de posar sang va ser per un avortament que vaig tenir. Vaig perdre tanta sang que em vaig desmaiar al lavabo de casa, i va venir l’ambulància a buscar-me. Van haver d’ajudar-me a expulsar-lo i vaig arribar a 7 d’hemoglobina. Ja ho vaig veure, que m’haurien de ‘posar bistecs’.
I la tercera vegada, com que ja era molt conscient dels símptomes, vaig sentir-me estranya, vaig anar a l’hospital i em van trobar que estava a 8 d’hemoglobina. Em van posar sang i me’n vaig tornar a casa amb uns nivells de 12. Però seguia trobant-me malament i vaig tornar-hi el mateix matí: tornava a estar a 8. Van diagnosticar-me una hemorràgia intestinal. El cas és que jo tinc endometriosis produnda i això podria tenir relació amb aquests episodis d’anèmia o hemorràgies. No m’ho han sabut determinar mai.
Pel qui dona sang, són 10 minuts; per a qui en rep, va de seguir viu o morir
Jo no he donat mai sang; no he pogut perquè no arribava al mínim de pes. Però sempre penso que algun dia podré arribar a donar sang, no sé quan. El meu home sí que és donant de sang: ell dona i jo en rebo. És com si féssim l’equilibri. Ell s’ho mira així. Dona cada vegada que pot.
Abans del covid, l’havíem acompanyat amb els nens a donar sang, per fer-los conscients de què és i que, quan facin 18 anys, comencin a donar sang com una cosa normal.
Sempre penso que per al qui dona sang, són 10 minuts i poca molèstia més i, en canvi, per als qui en rebem, significa seguir viu o morir. És així d’important per a uns, i relativament poc esforç, per als altres.
“Em van dir que m'intubaven i que truqués per acomiadar-me”
Olga Salvadó, receptora de sang a la UCI pel COVID“El dia que facin 18 anys anirem tots tres a donar sang”
Estrella Corominas, mare de bessons prematurs receptors de sang“Vam crear Petitsgransherois per la necessitat de compartir les experiències viscudes amb els fills prematurs”
Sandra Pérez, mare de dos fills prematurs